Thursday, January 4, 2007

Τύποι Ακτινοβολιών

Για να εκτιμήσουμε τους κινδύνους που προέρχονται από την έκθεση ανθρώπων σε ακτινοβολία πρέπει να εξετάσουμε τους επιμέρους κινδύνους από τις ακτινοβολίες Άλφα, Βήτα και Γάμμα :

Σωματίδια Άλφα (α)
Τα σωματίδια άλφα είναι αργά, έχουν μικρή εμβέλεια στον αέρα και μπορούν να σταματήσουν από ένα φύλλο εγγράφου. Ενώ δεν μπορούν να διαπεράσουν το ανθρώπινο δέρμα, θα μπορούσαν λόγω κατάποσης να εισαχθούν στον οργανισμό, από κάτι ήδη μολυσμένο με ραδιενέργεια. Αυτό θα είχε αποτέλεσμα την τοποθέτηση μέσα στο σώμα μια πηγή ραδιενεργών σωματιδίων, που θα προκαλούσε βλάβες, μέσα από ιονισμό των ατόμων, στα περιβάλλοντα κύτταρα. Εάν αυτό συμβεί σε μέρος της αλυσίδας του DNA, σε κάποιο από τα κύτταρα, τότε οι οδηγίες εκείνου του κυττάρου πάνω στη μελλοντική συμπεριφορά του μπορεί να τροποποιηθούν. Το κύτταρο είναι έπειτα πιθανό να κάνει κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που υποτίθεται ότι είναι προγραμματισμένο να κάνει, παραδείγματος χάριν μπορεί να μετατραπεί σε καρκινικό και να αρχίσει να αναπαράγεται ανεξέλεγκτα. Κατά συνέπεια τα σωματίδια άλφα, ενώ έχουν μια χαμηλή διεισδυτική ισχύ μπορούν να είναι πιο επικίνδυνα επειδή προκαλούν μεγάλο ιονισμό.

Σωματίδια Βήτα (β)
Τα σωματίδια Βήτα έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια από τα σωματίδια Άλφα, αλλά προκαλούν πολύ μικρότερο ιονισμό με αποτέλεσμα να δημιουργούν περίπου το 1/20ο της ζημιάς που προκαλείται από την ίδια δόση σωματίδιων άλφα. Εντούτοις, έχουν διεισδυτική δύναμη το οποίο σημαίνει ότι μπορούν να διαπεράσουν το δέρμα και να υπάρχουν επιπτώσεις στα κύτταρα

Ακτίνες Γάμμα (γ)
Οι ακτίνες γάμμα μετά βίας προκαλούν ιονισμό στα άτομα, έτσι δεν προκαλούν βλάβες άμεσα κατ' αυτό τον τρόπο. Εντούτοις οι ακτίνες γάμμα είναι πολύ δύσκολο να σταματήσουν, απαιτείται δε μόλυβδος ή συγκεκριμένο προστατευτικό κάλυμμα για να μείνουμε ασφαλείς. Όταν απορροφώνται από ένα άτομο, εκείνο το άτομο κερδίζει αρκετή ενέργεια, και μπορεί έπειτα να εκπέμψει άλλα σωματίδια. Εάν εκείνο το άτομο είναι ένα από τα κύτταρά μας, αυτό μπορεί να είναι καταστροφικό.

No comments: