Thursday, January 4, 2007

Ακτινοφοβία

*Μια πυρηνική η ραδιολογική καταστροφή χαρακτηρίζεται από ένα περιβάλλον ραδιενέργειας. Όλες οι ενέργειες γίνονται κάτω από μια ψυχολογία φόβου εξ αιτίας των ακτινοβολιών: επικρατεί τότε η λεγόμενη ακτινοφοβία

Πρόκειται για μια γνωστή ψυχολογικού τύπου διαταραχή υπό διάφορα ονόματα, όπως Ακτινοφοβία, Φόβος ακτίνων X, και Φόβος εξ ακτινοβολιών που είναι το πιο κοινό. Η κατάσταση αυτή επηρεάζει συχνά την ποιότητα της ζωής των θιγομένων ή και ήδη επηρεασμένων ατόμων. Η Ακτινοφοβία μπορεί να προκαλέσει καταστάσεις πανικού και να οδηγήσει τα άτομα εκτός ενασχολήσεων, υποχρεώσεων επαγγέλματος, ακόμα και εκτός οικογενείας, δηλαδή μπορεί να συνεπάγεται μια πλήρη αποδιοργάνωσή τους.
Ιατρικά τα πιο συχνά συμπτώματα περιλαμβάνουν την αλλαγή του ρυθμού της αναπνοής, ανώμαλη μορφή των καρδιακών παλμών/ αρρυθμίες / έκτακτες συστολές, εφίδρωση, ναυτία και ψυχικά αόριστα και γενικά συναισθήματα φόβου. Ο καθένας δοκιμάζει την ακτινοφοβία και την βιώνει κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρχει η πιθανότητα εκδήλωσης εξατομικευμένα διαφορετικών συμπτωμάτων.
Στην μεγάλη τους πλειονότητα τα περιστατικά αυτά αντιμετωπίζονται με ψυχοφάρμακα που προορίζονται για την αντιμετώπιση της ακτινοφοβίας. Όμως δεν θα πρέπει να αγνοηθούν και οι τους παρενέργειες τους που μπορεί να είναι σοβαρές και από την άλλη ότι τα φάρμακα "δεν θεραπεύουν" την ακτινοφοβία ή οποιαδήποτε άλλη φοβία. Στην καλύτερη περίπτωση καταστέλλουν προσωρινά τα συμπτώματα μέσω βιοχημικών μεταβολικών διαδικασιών στον εγκέφαλο. Οι φόβοι και οι φοβίες και κατ' επέκταση και η ακτινοφοβία δημιουργείται ασυναίσθητα ιδεατά από τον εγκέφαλο σαν ένας προστατευτικός μηχανισμός της σκέψης του ατόμου. Σε κάποιο σημείο του παρελθόντος του ατόμου αυτού, υπήρξε πιθανώς ένα γεγονός συνδεόμενο με τις ακτινοβολίες ή τις ακτίνες X και το οποίο προκάλεσε κάποιο συναισθηματικό τραύμα. Όμως ο αρχικός καταλύτης μπορεί να είναι και ένας πραγματικός τρόμος κάποιου είδους ή τύπου. Επίσης ίσως ο φόβος να έχει προκληθεί κατά μια μεγάλη πιθανότητα από φυσιολογικά κατά τα άλλα ως προς την διαδικασία και την εμφάνιση φαινόμενα, όπως σκηνές από τον Κινηματογράφο,την Τηλεόραση ή το Ιντερνέτ, ή πιθανά και από την απομίμηση κάποιου άλλου ατόμου που έχει κάποια φοβική ψυχοτραυματική εμπειρία.

No comments: