Thursday, January 4, 2007

Αντιμετώπιση Εξωτερικών Περιστατικών

*Υπάρχει η πιθανότητα ιατρικό η νοσοκομειακό προσωπικό να είναι εκείνο που θα φτάσει πρώτο στο χώρο που εκδηλώθηκε η καταστροφή. Θα χρειαστεί το ίδιο να δώσει τις πρώτες οδηγίες μέχρι να οργανωθούν οι διαδικασίες απόκρισης.

Σε αυτή την περίπτωση και εφόσον ζητηθεί βοήθεια θα πρέπει να γνωρίζουμε πολύ καλά τα καθήκοντα μας. Η επιτυχής διαχείριση των συνεπειών ενός συμβάντος στο οποία αναμειγνύονται ραδιενεργά υλικά είναι σπουδαίας σημασίας για την ασφάλεια τόσο του κοινού όσο και των αναμιγνυόμενων στο ατύχημα αυτό ανθρώπων. Προσφέρουμε επείγουσα ιατρική περίθαλψη αμέσως σε σοβαρά τραύματα και συντηρούμε τις ζωτικές λειτουργίες του θύματος. Τα μικρότερα τραύματα μπορεί να περιμένουν μετά το τέλος του έλεγχου έκθεσης ακτινοβολιών.

Ακολούθως πρέπει να απομακρύνουμε τους πολίτες από την μολυσμένη από ακτινοβολία περιοχή. Οι ομάδες διασώσεως μπορεί να δουλεύουν εναλλασσόμενα στην μετακίνηση τραυματισμένων ατόμων από τις ιδιαίτερα μολυσμένες περιοχές.
Εξετάζουμε τον κάθε έναν ξεχωριστά για πιστοποίηση των επίπεδων μόλυνσης και παίρνουμε δείγματα ρινικών υγρών. Αυτό πρέπει να γίνει πριν το μπάνιο.
Απομακρύνουμε τα μολυσμένα ρούχα και αντικαθιστούμε αυτά με καθαρά καλύμματα ή κουβέρτα.
Αρχίζουμε διαδικασίες απορρύπανσης του δέρματος. Απομακρύνατε όλη την μεταφερόμενη μόλυνση, εάν αυτό είναι δυνατό, καθαρίζοντας τις μολυσμένες περιοχές του δέρματος και ακόμη χρησιμοποιώντας το πλύσιμο μέσα από μπάνιο. Προσέχουμε να καλύπτουμε τα μόλυσμένα τραύματα με αποστειρωμένες γάζες πριν και μετά τις ενέργειες απορρύπανσης.
Ειδοποιούμε το Νοσοκομείο και καλούμε την Υπηρεσία των Ασθενοφόρων (ΕΚΑΒ) όσο νωρίτερα γίνεται μόλις προσδιοριστεί ότι αυτή χρειάζεται. Πληροφορούμε τους οικείους, εάν η βοήθεια από αυτούς είναι αναγκαία.
Πιστοποιούμε τα εμπλεκόμενα στο ατύχημα ραδιονουκλίδια και εάν είναι δυνατό εξακριβώνουμε την χημική μορφή, διαλυτότητα, και υποτιθέμενο μέγεθος σωματιδίου.
Στέλνουμε τα προσωπικά δοσίμετρα για επεξεργασία.
Παίρνουμε ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό ειδικά αυτό που συσχετίζεται με τις δραστηριότητες του θύματος.
Εκτιμούμε τη πιθανότητα διεισδυτικής ακτινοβολίας.
Συμβουλεύουμε το θύμα πάνω στη συλλογή απεκκριμάτων. Δίνουμε υποδοχείς. Φυλάσσουμε άλλα μολυσμένα υλικά.
Βεβαιώνουμε ότι έχει αναληφθεί από υπεύθυνο άτομο ο έλεγχος της περιοχής του συμβάντος.
Αναφέρουμε τις αρχικές αντιδράσεις και ενέργειες στον διαχειριστή της κατάστασης.
Παίρνουμε ονόματα των επιβλεπόντων και του προσωπικού ακτινοφυσικής οι οποίοι θα παραμείνουν σε επιφυλακή (on call) στην περίπτωση που παραστεί ανάγκη.
Οδηγούμε το θύμα στο νοσοκομείο εάν οι τραυματισμοί απαιτούν χειρουργική αντιμετώπιση η εάν απαιτείται παραπέρα ιατρική η δοσιμετρική εκτίμηση και περίθαλψη.
Παίρνουμε προφυλάξεις για την εμπόδιση της διάδοσης της μόλυνσης κατά την μεταφορά και μετακίνηση του ασθενή. Ελέγχουμε τα οχήματα μεταφοράς που παρευρίσκονται και τον εξοπλισμό για παραμένουσα ραδιομόλυνση πριν την άφιξη στο Νοσοκομείο
Εάν διαπιστώσουμε αλλαγή περιβαλλοντολογικών συνθηκών ειδοποιούμε τις Αρχές Δημόσιας Υγείας.
Συμβουλεύουμε τα μέλη της οικογένειας και τους γνωστούς των θυμάτων πάνω στην έκταση των τραυματισμών και στην έκθεση στην ακτινοβολία.
Ενημερώνουμε για τους αναγκαίους εργαστηριακούς ελέγχους των δειγμάτων και το χρόνο που θα χρειαστεί για την ανάλυση τους. Προσδιορίζουμε αυτόν που θα πάρει τα αποτελέσματα

No comments: