Thursday, January 4, 2007

Υγειοφυσική

Ένας χώρος μολυσμένος με ραδιενέργεια απαιτεί συγκεκριμένες ενέργειες για να ελεγχθεί η έκθεση στην ακτινοβολία των ανθρώπων της σκηνής. Η ευθύνη του κατάλληλου εξοπλισμού Μαζί με τον έλεγχο ραδιολογικού εξοπλισμού και την εκτίμηση δόσης η παρουσία ενός Υγειοφυσικού είναι απαραίτητη.
Μια ραδιολογική έκτακτη ανάγκη συνήθως πρόκειται για διαχείριση επικίνδυνων υλικών για την οποία οι ομάδες απόκρισης είναι συνήθως καλά προετοιμασμένες. Πολλές πληροφορίες πάνω στον έλεγχο της έκθεσης από ακτινοβολίες απαιτούνται.
Ο Υγειοφυσικός έχει τις απαραίτητες γνώσεις ραδιολογικού ελέγχου της κατάστασης και τις μοιράζεται με τους πρώτους αποκριτές. Η σπουδαιότητα ενός επιτυχία της απάντησης, εξαρτάται από το επίπεδο κατάρτισής, το ραδιολογικό εξοπλισμό ανίχνευσης και τις τυποποιημένες λειτουργικές διαδικασίες για τα οποία η συνεισφορά ενός Υγειοφυσικού είναι απαραίτητη και καθοριστική. Στις αρχικές στιγμές μιας ραδιολογικής έκτακτης ανάγκης, όπως αυτή που περιλαμβάνει μια ραδιολογική συσκευή διασποράς (RDD), ο υγειοφυσικός επικεφαλής μιας εκπαιδευμένη ομάδα και μαζί με άλλους πρώτους αποκριτές θα προχωρήσει σε μια γρήγορη αξιολόγηση του κινδύνου, θα δώσει προτεραιότητα στους στόχους και θα διεξάγει διασωστικές ενέργειες και άλλες ουσιαστικές διαδικασίες. Πρέπει να παρθούν σημαντικές αποφάσεις μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ανάλογα με το που θα εμφανιστεί ένα ραδιολογικό γεγονός, θα εξαρτηθεί και η απόδοση των πρώτων αποκριτών
Ο υπεύθυνος αντιμετώπισης του περιστατικού θα πρέπει να ζητήσει από τις τοπικές και κρατικές αρχές το σχετικό ανιχνευτικό εξοπλισμό. Στο σημείο αυτό ο Υγειοφυσικός παρέχει την αναγκαία επιστημονική και τεχνική βοήθεια. Εάν Υγειοφυσικοί μαζί με άλλους έμπειρους σε διαδικασίες ραδιολογικής έκτακτης ανάγκης είναι μέρος της διαδικασίας προγραμματισμού έκτακτης ανάγκης στη σκηνή, τότε οι διαδικασίες απόκρισης θα στεφθούν με επιτυχία. Ειδάλλως η ειδική βοήθεια που θα απαιτηθεί για την αντιμετώπιση της κατάστασης θα φτάσει "πάρα πολύ αργά ή σε πολύ μικρό βαθμό".
Οι Υγειοφυσικοί και άλλοι μπορούν να βοηθήσουν τους πρώτους αποκριτές με την παροχή των κατάλληλων πληροφοριών. Οι πληροφορίες που ο υπεύθυνος (Υγειοφυσικός, η άλλος αρμόδιος) θα πρέπει να είναι σε θέση να δώσει είναι:
· Επεξήγηση των βασικών ορισμών (ιοντίζουσα ακτινοβολία, χαρακτηριστικά της, μονάδες μέτρησης, ακτινοβολία υποβάθρου, ρύπανση κλπ)
· Εφαρμογή περιορισμών χρόνου, απόστασης και προστατευτικού καλύμματος.
· Αποτελεσματική χρησιμοποίηση του προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού.
· Περιγραφή των βιολογικών αρχών των ηλεκτρονικών δοσιμέτρων έκθεσης ακτινοβολίας (PED), δοσίμετρων μέτρησης και ανάγνωσης, στυλοδοσίμετρα.
· Χρησιμοποίηση των μετρητών ακτινοβολίας και των συσκευών μέτρησης του ρυθμού δόσης.
· Βιολογικά αποτελέσματα ακτινοβολίας
· Μέθοδοι ραδιοαπορρύπανσης.
· Συνιστώμενη μέγιστη δόση έκθεσης σε ακτινοβολίας για δραστηριότητες διάσωσης.
· Γραπτή τεκμηρίωση της έκθεσης
· Εκτίμηση δοσης

No comments: