Thursday, January 4, 2007

Πρώτοι Αποκριτές

Ένας χώρος μολυσμένος με ραδιενέργεια απαιτεί συγκεκριμένες ενέργειες για να εκτιμηθεί η κατάσταση και δρομολογηθούν οι ενέργειες διάσωσης και αποκατάστασης της σκηνής. Οι πρώτοι αποκριτές είναι υπεύθυνοι για τις διαδικασίες αυτές.

Μια ραδιολογική έκτακτη ανάγκη συνήθως πρόκειται για διαχείριση επικίνδυνων υλικών για την οποία οι ομάδες απόκρισης είναι συνήθως καλά προετοιμασμένες. Πολλές πληροφορίες πάνω στον έλεγχο της έκθεσης από ακτινοβολίες απαιτούνται.
Οι πληροφορίες που οι αποκριτές θα πρέπει να γνωρίζουν και τις οποίες ένας Υγειοφυσικός μπορεί να δώσει, είναι μεταξύ άλλων (ο πίνακας παρατίθεται στην σελίδα υγειοφυσικής)
· Επεξήγηση των βασικών ορισμών (ιοντίζουσα ακτινοβολία, χαρακτηριστικά της, μονάδες μέτρησης, ακτινοβολία υποβάθρου, ρύπανση κλπ)
· Εφαρμογή περιορισμών χρόνου, απόστασης και προστατευτικού καλύμματος.
· Αποτελεσματική χρησιμοποίηση του προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού.
· Περιγραφή των βιολογικών αρχών των ηλεκτρονικών δοσιμέτρων έκθεσης ακτινοβολίας (PED), δοσίμετρων μέτρησης και ανάγνωσης, στυλοδοσίμετρα.
· Χρησιμοποίηση των μετρητών ακτινοβολίας και των συσκευών μέτρησης του ρυθμού δόσης. · Βιολογικά αποτελέσματα ακτινοβολίας
· Μέθοδοι ραδιοαπορρύπανσης.
· Συνιστώμενη μέγιστη δόση έκθεσης σε ακτινοβολίας για δραστηριότητες διάσωσης.
· Γραπτή τεκμηρίωση της έκθεσης
· Εκτίμηση δόσης

Είναι πολύ σημαντικό να ξεχωρίζουμε το συγκεκριμένο Φορέα που ζητά πληροφορίες. Υπάρχουν πολλοί πρώτοι αποκριτές, που έχουν πολύ καλή γνώση ενός περιβάλλοντος ιοντιζουσών ακτινοβολιών, γνωρίζουν πώς να ενσωματώσουν αυτές τις πληροφορίες σε ένα πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης, σε κάποιο χώρο καταστροφής. Όμως οι πρώτοι αποκριτές μπορεί να μην έχουν άμεση βοήθεια από ομάδες αντιμετώπισης επικίνδυνων υλικών και επομένως, πιθανότατα δεν θα έχουν το ίδιο επίπεδο κατανόησης της ακτινοβολίας με άλλα μέλη ομάδων.

Απαραίτητη σε διαδικασίες προγραμματισμού είναι η διεξαγωγή ασκήσεων. Οι ασκήσεις πρέπει να είναι κυρίως "έξυπνες". Αυτό σημαίνει ότι οι πρώτοι αποκριτές, έχοντας τη βοήθεια Υγειοφυσικών, πρέπει να γνωρίζουν τη φύση και το πεδίο μιας άσκησης, αλλά όχι τις λεπτομέρειες. Κατ’ αυτό τον τρόπο, οι συμμετέχοντες θα έχουν μια ευκαιρία να αναθεωρήσουν τη τακτική τους, να ξεκαθαρίσουν τις αρχές ασφάλειας ακτινοβολιών και την ανίχνευσή τους, και να προετοιμαστούν όσο είναι δυνατόν καλύτερα. Οι ασκήσεις είναι μαθητικά εργαλεία που βοηθούν στον καθορισμό της αποτελεσματικότητας του προγραμματισμού αντιμετώπισης μιας τέτοιας έκτακτης ανάγκης.

No comments: