Thursday, January 4, 2007

Ιατρική Φυσική

*Ο Φυσικός Ιατρικής τoυ Νοσοκομείoυ μπορεί να κληθεί για να συμβάλει με τις γνώσεις και την πείρα του σε περίπτωση που λόγω τυχαίας ή σκόπιμης απελευθέρωσης ραδιενεργών υλικών θύματα χρειαστούν νοσοκομειακή περίθαλψη

Στις περιπτώσεις αυτές απαιτείται ανάλυσης της δριμύτητας/ σοβαρότητας της κατάστασης δεδομένου ότι αναφέρεται στους κινδύνους ακτινοβολίας και το να συμμετέχει στην ραδιολογική αξιολόγηση, μέσω της μέτρησης των επιπέδων ακτινοβολίας, καθώς και του συμπεραινόμενου βαθμού ραδιοαπορρύπανσης των ασθενών.

Όλοι έχουν υποχρέωση να εκπαιδευτούν σχετικά με τον πιθανό ρόλο τους σε περίπτωση οποιουδήποτε τέτοιου γεγονότος, ούτως ώστε να συμμετέχουν με τον κατάλληλο τρόπο στην απάντηση του Ιδρύματός τους σε ένα τέτοιο γεγονός. Στο στάδιο της εκπλήρωσης αυτής της υποχρέωσης, οι Ιατρικοί Φυσικοί πρέπει να εμβαθύνουν στα σχεδία απόκρισης σε περίπτωση καταστροφής του Ιδρύματός τους με ιδιαίτερη έμφαση σε γεγονότα που περιλαμβάνουν ραδιενεργά υλικά.

Προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην καλύτερη εφαρμογή των διαδικασιών και των τεχνικών, που θα ήταν τα πιο χρήσιμα τόσο στους πρώτους-αποκριτές, όσο και στα ίδια τα Νοσοκομεία. Ειδικοί στην ασφάλεια ακτινοβολιών πρέπει να περιληφθούν στις διαδικασίες. Πρέπει να παρίστανται στις εκθέσεις περιγραφής και αναφοράς πληροφοριών και συστάσεων σχετικά με τα αποτελέσματα των ακτινοβολιών, την ιατρική διαχείριση των θυμάτων ακτινοβολίας, των ζητημάτων που περιβάλλουν τον ψυχολογικό αντίκτυπο, των επικοινωνιών με το κοινό και τα μέσα, και των λεπτομερών συστάσεων σχετικά με την οργάνωση και την κατάρτιση των ατόμων για την απάντηση σε ένα καταστροφικό γεγονός που περιλαμβάνει ραδιενεργά υλικά.

Όσον αφορά τη διαχείριση των προσώπων που μολύνονται τυχαία με τα ραδιονουκλϊδια ο Φυσικός Ιατρικής τoυ Νοσοκομείoυ πρέπει να έχει φροντίσει να ευρίσκεται στη διάθεση οποιουδήποτε ζητήσει σχετικό υλικό, συμπεριλαμβανομένης μιας περίληψης των αρχικών βημάτων και ενεργειών αντιμετώπισης της κατάστασης, όπως και πληροφοριών αναφορικά με το διοικητικό έλεγχο και υποχρεώσεις του προσωπικού. Πρέπει να ελέγχει ώστε ο πίνακας ιατρικών πληροφοριών να περιλαμβάνει τις απαραίτητες διαδικασίες και ενέργειες ελέγχου από πλευράς ακτινοβολιών των ιατρικών ενεργειών. Οι διαδικασίες απορρύπανσης ασθενών και λήψης κατάλληλου εξοπλισμού, όπως και η προστασία προσωπικού και εγκαταστάσεων, πρέπει να είναι από τις προτεραιότητες του. Πρέπει να φροντίζει ώστε να είναι διαθέσιμη μια περιληπτική αναφορά των επικίνδυνων και εμπλεκόμενων στο περιστατικό ραδιοϊσοτόπων.

No comments: