Thursday, January 4, 2007

Πυρηνική Βόμβα

Σε περίπτωση (λίαν απίθανη) που στο καταστροφικό περιστατικό αναμιγνύεται πυρηνική βόμβα καλό θα ήταν να γνωρίζουμε μερικά πράγματα σχετικά με αυτήν για να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε τις διαστάσεις του προβλήματος Δημόσιας Υγείας που θα έχει δημιουργηθεί

Οι πυρήνες των ατόμων περιλαμβάνουν δυνάμεις, ισχυρές και ασθενείς, που κρατούν τα νουκλεόνια του πυρήνα μαζί, ειδικά τα άτομα με ασταθείς πυρήνες. Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι με τους οποίους μπορεί η πυρηνική ενέργεια να απελευθερωθεί από ένα άτομο:
α) Πυρηνική σχάση: ο πυρήνας ενός ατόμου χωρίζεται σε δύο μικρότερα κομμάτια με τη βοήθεια ενός νετρονίου. Αυτή η μέθοδος περιλαμβάνει συνήθως ισότοπα του Ουρανίου (Ουράνιο-235, Ουράνιο-233) ή Πλουτώνιο-239.
β) Πυρηνική σύντηξη - δύο μικρότερα άτομα, συνήθως Υδρογόνο ή ισότοπα Υδρογόνου (Δευτέριο, Τρίτιο) φέρνονται πολύ κοντά και σχηματίζουν ένα μεγαλύτερο άτομο (Ήλιο ή ισότοπα Ηλίου). Με αυτό τον τρόπο ο ήλιος παράγει ενέργεια. Σε οποιαδήποτε διαδικασία, διάσπαση ή τήξη, εκπέμπονται μεγάλα ποσά θερμικής ενέργειας και ακτινοβολίας.
Για να κατασκευαστεί μια ατομική βόμβα, χρειάζονται: Μια πηγή σχάσιμου ή συντήξιμου υλικού, μια συσκευή πρόκλησης παλμών (triggering device) και ένας μηχανισμός που θα επιτρέπει τη σχάση ή τη σύντηξη του μεγαλύτερου μέρους του υλικού πριν την έκρηξη. Οι πρώτες πυρηνικές βόμβες ήταν συσκευές σχάσης και οι πιο πρόσφατες, βόμβες σύντηξης, που απαίτησαν δικές τους συσκευές πρόκλησης παλμών (triggering device). Οι πυρηνικές βόμβες διακρίνονται σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες :
α) Βόμβες Σχάσης (Γενική κατηγορία)
β) Βόμβες Σχάσης (Gun-triggered): πυροδοτήθηκαν στη Χιροσίμα, Ιαπωνία, γνωστή σαν Little Boy,
γ) Βόμβες Σχάσης (Implosion): πυροδοτήθηκε το 1945 στο Ναγκασάκι-Ιαπωνία γνωστή σαν Fat Man).
δ) Βόμβες Σύντηξης (Γενικά)
ε) Teller Ulam: Βόμβα Σύντηξης Υδρογόνου, η οποία δοκιμάστηκε στο νησί Elugelap το 1952.

No comments: