Thursday, January 4, 2007

Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ)

*Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) και το κοινό είναι ένας βασικός παράγοντας της επείγουσας απόκρισης στα σχέδια ετοιμότητας. Αποτυχία στην κατάλληλη διευθέτηση της διάταξης των πόρων του συστήματος και έλλειψη αφοσίωσης σε συγκεκριμένους στόχους κατά τη διάρκεια της επείγουσας κατάστασης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την έκβαση των ενεργειών επέμβασης.

ΜΜΕ και κοινό είναι ένας βασικός παράγοντας επιτυχούς αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιουργούνται σε μια επείγουσα. Εάν δεν υπάρχει κατάλληλη διευθέτηση της διάταξης των πόρων του συστήματος και έλλειψη αφοσίωσης σε συγκεκριμένους στόχους κατά τη διάρκεια της επείγουσας κατάστασης μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά εκείνες τις ενέργειες, που στόχο έχουν τον έλεγχο της κατάστασης την εφαρμογή μακροπρόθεσμων επανορθωτικών μέτρων όπως και να δημιουργήσει προβλήματα στη αξιοπιστία των Αρχών. Το πρόβλημα θα γίνει άμεσα αντιληπτό από τον Τύπο με απρόβλεπτες συνέπειες στην πορεία των ενεργειών απόκρισης. Οι αντικειμενικοί στόχοι ενός προγράμματος απάντησης θα πρέπει να είναι:
(i.) Η ενεργοποίηση του κοινού πάνω στη κατάσταση, δηλαδή ανάλυση του γεγονότος, των επιπτώσεων και των προσχεδιασμένων ενεργειών. Αναφορά των υπό εξέλιξη διαδικασιών.
(ii.) Η εμπόδιση και η αποφυγή της διάδοσης φημών και αλληλοσυγκρουόμενων πληροφοριών. Όταν απουσιάζουν εκ μέρους των Αρχών έγκυρες και ολοκληρωμένες πληροφορίες, το κενό αυτό θα καλυφθεί από διάφορες φήμες. Στην περίπτωση αυτή θα πάρει όμως πολύ χρόνο και αρκετές προσπάθειες εκ μέρους των Αρχών για να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα με αυτό που θα υπήρχε από μια αποτελεσματική πληροφόρηση.
(iii.) Η διατήρηση της αξιοπιστίας των Αρχών και των άλλων Οργανισμών που θα αναμιγνύονται στο συμβάν.
(iv.) Η διευκόλυνση αυτών που ασχολούνται επιχειρησιακά με την διαχείριση της επείγουσας κατάστασης να συγκεντρωθούν αποκλειστικά πάνω στην λειτουργική αντιμετώπισή της.
(v.) Η μείωση της ψυχολογικής επιρροής.

No comments: