Thursday, January 4, 2007

Ραδιενεργος Συσκευη Διασπορας (Βρόμικη Βόμβα)

Μια βρόμικη βόμβα (ραδιολογική βόμβα διασποράς) είναι μια πολύ απλή συσκευή. Αποτελείται από συμβατικό εκρηκτικό, όπως TNT (trinitrotoluene), και συσκευάζεται μαζί με ραδιενεργό υλικό. Χρησιμοποιεί ακατέργαστο και φτηνότερο υλικό από ότι μια πυρηνική βόμβα και γι’ αυτό το λόγο είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματική. Αλλά εκμεταλλεύεται το συνδυασμένο αποτέλεσμα της εκρηκτικής καταστροφής και της ακτινοβολίας.
Μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών προκαλεί ζημίες μέσα από το γρήγορα επεκτασιμο και πολύ καυτό αέριο. Η βασική ιδέα μιας βρόμικης βόμβας είναι η χρησιμοποίηση του αερίου ως μέσο προώθησης του ραδιενεργού υλικού σε μια μεγάλη περιοχή. Όταν η εκρηκτική ύλη πηγαίνει μακριά, το ραδιενεργό υλικό που μεταφέρεται μέσα σε κάποιο σύννεφο σκόνης στον αέρα, φθάνει εκεί έχοντας διανύσει μεγάλη απόσταση από τον τόπο της έκρηξης.
Η μακροπρόθεσμη καταστρεπτική δύναμη της βόμβας είναι η ακτινοβολία του ραδιενεργού υλικού. Η ιοντίζουσα ακτινοβολία, που περιλαμβάνει σωματίδια άλφα, βήτα, ακτίνες γάμμα και ακτίνες X, είναι ακτινοβολία που έχει αρκετή ενέργεια για να εκτοξεύσει ένα τροχιακό ηλεκτρόνιο μακριά από το άτομο. Η απώλεια ενός ηλεκτρονίου χαλάει την ισορροπία μεταξύ των θετικά φορτισμένων πρωτονίων του ατόμου και των αρνητικά φορτισμένων ηλεκτρονίων και το άτομο μετατρέπεται σε ιόν. Το ελεύθερο ηλεκτρόνιο μπορεί να συγκρουστεί με άλλα άτομα και να δημιουργήσει έτσι περισσότερα ιόντα
Εάν αυτό συμβεί στο σώμα κάποιου ανθρώπου το ιόν μπορεί να προκαλέσει πολλά σοβαρά προβλήματα, επειδή το ηλεκτρικό φορτίο ενός ιόντος μπορεί να προκαλέσει μη φυσικές χημικές αντιδράσεις μέσα κύτταρα. Μεταξύ άλλων το φορτίο μπορεί να σπάσει τις αλυσίδες του DNA. Ένα κύτταρο με ένα σπασμένο σκέλος του DNA είτε θα πεθάνει είτε το DNA θα μεταλλαχθεί. Εάν πολλά κύτταρα πεθάνουν το σώμα μπορεί να αναπτύξει διάφορες ασθένειες. Εάν το DNA αλλοιωθεί ένα κύτταρο μπορεί να γίνει καρκινικό. Η ιοντίζουσα ακτινοβολία μπορεί επίσης να αναγκάσει τα κύτταρα να δυσλειτουργήσουν με συνέπεια μια την εμφάνιση συμπτωμάτων που αναφέρονται μαζί σαν ασθένεια ακτινοβολιών. Η ασθένεια ακτινοβολιών, για μεγάλες δόσεις, είναι θανατηφόρα, όμως οι άνθρωποι εάν δεχθούν μεταμόσχευση μυελού των οστών μπορεί να επιζήσουν.
Σε μια βρόμικη βόμβα η ιοντίζουσα ακτινοβολία θα προερχόταν από τα ραδιενεργά ισότοπα (επίσης αποκαλούμενα ραδιοϊσότοπα). Τα ραδιενεργά ισότοπα είναι απλά άτομα που διασπώνται στο χρόνο. Με άλλα λόγια η κατάσταση των πρωτονίων, των νετρονίων και των ηλεκτρονίων που αποτελούν το άτομο αλλάζει βαθμιαία, διαμορφώνοντας το σε διαφορετικό άτομο. Αυτή η ραδιενεργός διάσπαση απελευθερώνει πολλή ενέργεια υπό μορφή ιοντίζουσας ακτινοβολίας.
Εκτιθέμεθα σε μικρές δόσεις ιοντίζουσας ακτινοβολίας καθημερινά, η οποία ακτινοβολία προέρχεται από το εξωτερικό διάστημα, από τα φυσικά ραδιενεργά ισότοπα και από τις συσκευές ακτίνων X. Αυτή η ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει καρκίνο αλλά ο κίνδυνος είναι σχετικά χαμηλός επειδή η έκθεση πραγματοποιείται σε πολύ μικρές δόσεις.
Μια βρόμικη βόμβα θα δημιουργούσε επίπεδα ακτινοβολίας πάνω από τα κανονικά αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου από την ακτινοβολία. Πιθανότατα δεν θα προκαλούσε μεγάλους αριθμούς απωλειών ζωής άμεσα αλλά θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει θανάτους τα επόμενα χρόνια.

No comments: