Thursday, January 4, 2007

Εκτίμηση Δόσης

Η έκθεση ατόμων σε ακτινοβολία (εξωτερική η εσωτερική) μπορεί να συμβεί κατά πολλούς τρόπους. Για την εκτίμηση της κατάστασης της υγείας του ασθενή και της πορείας αυτής είναι αναγκαίο να εκτιμηθεί η δόση που αυτός δέχθηκε.

Η εξωτερική έκθεση μπορεί να οφείλεται στη άμεση ακτινοβόληση της πηγής, αερομεταφορά ραδιενεργών υλικών, πτώση σωματιδίων από ραδιενεργό σύννεφο, και πτώση ραδιονουκλιδίων στo έδαφος, στον ατομικό ρουχισμό η στο δέρμα. Εσωτερική έκθεση είναι αποτέλεσμα της εισπνοής ραδιενεργού υλικού είτε απευθείας από το ραδιενεργό σύννεφο είτε μέσω των μολυσμένων επιφανειών του δέρματος όπως και από την κατάποση μολυσμένου νερού και φαγητού η μέσα από μολυσμένα τραύματα.

Η συνολική effective dose μπορεί να υπολογισθεί όταν λάβουμε υπόψη μας τους κυριότερους τρόπους έκθεσης των ατόμων σε ακτινοβολία.

ET = Eext +Einh + Eing όπου

ET = Total effective δόση

Eext = Effective δόση από εξωτερική ακτινοβόληση

Einh = Committed effective δόση από εισπνοή

Eing = Committed effective δόση από κατάποση

Υπάρχουν διαθέσιμοι άμεσοι τρόποι αποτίμησης των δόσεων κυρίως με τη χρησιμοποίηση δοσιμετρικών τεχνικών παρακολούθησης της εξωτερικής έκθεσης. Σε πολλές περιπτώσεις τέτοια μέσα μπορεί να μην είναι διαθέσιμα η μπορεί να υπάρχει χρονική καθυστέρηση στην απόκτηση τέτοιων δεδομένων.

Έxoυν καταγραφεί διάφορες τεχνικές και μεθοδολογίες υπολογισμού των δόσεων και του ρυθμού δόσεων που εξαρτώνται από τον τύπο της πηγής η από τον τύπο των ραδιενεργών υλικών που αναμιγνύονται στο συμβάν. Ο ραδιολογικός εκτιμητής μπορεί να έχει πρόσβαση σε υπολογιστικά προγράμματα για πραγματοποίηση εκτιμήσεων. Υπάρχουν διαθέσιμες μαθηματικές φόρμουλες για υπολογισμούς με το χέρι στη περίπτωση που η πρόσβαση σε υπολογιστή δεν είναι δυνατή. Η ύπαρξη τέτοιων δυνατοτήτων είναι πολύτιμη και χρησιμεύει στην ανάπτυξη κατά το πρώτα στάδιο των διαδικασιών απάντησης των προτάσεων που αφορούν προστατευτικές ενέργειες. Τα αποτελέσματα των υπολογισμών θα χρησιμοποίηθουν στις προτάσεις προς τον υπεύθυνο της διαχείρισης της επείγουσας κατάστασης. Αυτο, θα γίνει αμέσως μόλις οι πληροφορίες που αφορούν την πηγή γίνουν διαθέσιμες.

No comments: