Thursday, January 4, 2007

Βαλκανική Ιστορία

Η Βαλκανική περιοχή, που μερικές φορές καλείται “πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης”, είναι η ολιγότερο ανεπτυγμένη περιοχή της Ευρώπης. Παγκοσμίως θεωρείται μια πολύ επικίνδυνη εστία ανάφλεξης. Είναι μια περιοχή μεγάλων εθνικών διαφοροποιήσεων με την επίδειξη πολυεθνικών πολυθρησκευτικών, πολυγλωσσικών και πολυπολιτισμικών χαρακτηριστικών.

Η μεγάλη διαφοροποίηση που υπάρχει ανάμεσα στους πληθυσμούς της χερσονήσου δεν χρησιμοποιήθηκε μεχρι σημερα για την ανάπτυξη της περιοχής. Συνήθως ήταν η αιτία εντάσεων και συγκρούσεων κάτι που χαρακτήριζε τον τρόπο ζωής. Αποτέλεσμα των πολιτιστικών προβλημάτων μεταξύ Σέρβων και Αλβανών ήταν η αεροπορική επιδρομή του NATO. Η σταθερότητα των Βαλκανίων απειλήθηκε σοβαρά. Τα τελευταία χρόνια η περιοχή γνώρισε σεισμούς, ραδιενεργά κατάλοιπα, περιβαλλοντολογικές μολύνσεις, οικονομικές κυρώσεις κοινωνικές και πολιτικές αναστατώσεις και δυο πόλεμους (Βοσνία και Κόσοβο). Αποτέλεσμα των μη δημοκρατικών πολιτικών διαδικασιών ήταν η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία οδήγησε σε γεωγραφική απομόνωση. Οδήγησε σε περιορισμένη κοινωνικοοικονομική κατάσταση και σε μεγάλη φτώχεια. Με την πτώση του τείχους η περιοχή άρχισε μια εποχή οικονομικής μετάβασης και κοινωνικοοικονομικών μετασχηματισμών, η οποία δεν έχει αποδώσει θετικά ακόμη. Οι δεδηλωμένοι στόχοι της αεροπορικής επίθεσης του NATO ήταν η μείωση της πολιτικής δύναμης που βρίσκεται πίσω από τις εθνικές εκκαθαρίσεις και η αποφυγή μιας ανθρωπιστικής καταστροφής. Οι δημοκρατικές διαδικασίες μόλις τώρα αργά-αργά αρχίζουν να επιτυγχάνουν τους στόχους τους.
Εάν θέλουμε η περιοχή των Βαλκανίων να έχει μέλλον, στο τέλος των κυρώσεων θα πρέπει να αποφευχθεί πλέον η εφαρμογή λανθασμένων μηχανισμών αγοράς και της πρόκλησης άλλων «ανθρωπιστικών καταστροφών». Θα πρέπει να αναστραφούν οι αρνητικοί δείκτες υγείας, να αποφευχθεί η υιοθέτηση διεφθαρμένων εκπαιδευτικών συστημάτων και να επιδιωχθεί η επαναδημιουργία των αναγκαίων υποδομών. Οι σημαντικές αυτές προσπάθειες που απαιτούν ιδιαίτερα μεγάλη χρηματοδότηση θα πρέπει να υποστηριχθούν από την διεθνή κοινότητα. Η περιοχή των Βαλκανίων είναι γεμάτη από αβεβαιότητες και προκλήσεις και θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα από άποψη ανθρωπιστικής βοήθειας. Οι συγκρούσεις προκαλούνται ακόμη λόγω της φτώχειας και της ανεργίας και τα επίπεδα υγείας και εκπαίδευσης είναι δραματικά διαφορετικά από τα αποδεκτά επίπεδα της υπόλοιπης Ευρώπης. Κατάλληλες επεμβάσεις της διεθνούς κοινότητας μπορεί να προλάβουν άσχημες εξελίξεις, όπως το ξέσπασμα νέων συγκρούσεων και να αντιμετωπίσουν τις αιτίες της κακής κατάστασης της υγείας και της εκπαίδευσης του πληθυσμού.
Πολλές δραστηριότητες έχουν αναληφθεί στην περιοχή από πολλές ομάδες και ιδρύματα, ανάμεσα στα οποία το Balkan Health Interest Group. Για μια δεκαετία αυτή η ομάδα είχε αναπτύξει δραστηριότητες στα Βαλκάνια. Πρώτα άρχισαν στην Ελλάδα, χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας στην Αθήνα. Αργότερα οι προσπάθειες ενισχύθηκαν από άλλους φορείς, όπως των : Rush-Presbyterian-St. Luke’s Medical Center, Chicago, το Illinois Medical District, την Οργάνωση the Rainbow PUSH Coalition and International Consultants & Communications, Chicago.

No comments: