Thursday, January 4, 2007

Στρατηγική Απάντησης

Σκοπός των διαδικασιών απόκρισης είναι η αντιμετώπιση και διαχείριση της ραδιολογικής απάντησης από τη στιγμή της γνωστοποίησης της επείγουσας κατάστασης.

Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να είναι γνωστή από όλα τα υπεύθυνα άτομα υπεύθυνα μέλη των Δημοσίων χώρων, επειδή ο οποιοσδήποτε μπορεί να είναι αυτός που θα γνωστοποιήσει το συμβάν και θα κάνει έναρξη της επείγουσας κατάστασης. Από τη στιγμή που αυτός αναλάβει καθήκοντα πρέπει να καταγράψει σε συγκριμένη φόρμα τις πληροφορίες που έχει μέχρι εκείνη τη στιγμή μαζέψει και να ενημερώσει τον υπεύθυνο απόκρισης του προσωπικού. Πρέπει να δώσει συμβουλές η οδηγίες σε αυτόν που τηλεφώνησε και να ενεργοποιήσει τις κατάλληλες υπηρεσίες. Οι διαδικασίες απόκρισης αφορούν τις:
Διαδικασίες Διαχείρισης της Επείγουσας Απόκρισης
Πρόκειται για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσει ο υπεύθυνος διαχείρισης της επείγουσας κατάστασης. Σύμφωνα με αυτές θα πρέπει να εκτιμηθεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τόσο από πλευράς ακτινοβολιών όσο και από άλλες αιτίες (πυρκαγιά, χημικά κλπ). Οι πληροφορίες δίνονται από τον υπεύθυνο έναρξης των διαδικασιών απόκρισης και από τον υπεύθυνο ελέγχου του χώρου καταστροφής. Μετά την αποτίμηση των πρώτων πληροφοριών θα προχωρήσουμε αφενός μεν σε καταπραϋντικές ενέργειες αφετέρου δε σε προστατευτικές διαδικασίες για τον πληθυσμό. Θα πρέπει να γνωρίζει ότι η καλή επικοινωνία του συστήματος απόκρισης με τα ΜΜΕ και με το κοινό είναι βασικός παράγοντας στην επιτυχή έκβαση των προσπαθειών που θα καταβάλλονται.
Διαδικασίες Απόκρισης για πηγές Ακτινοβολίας η Ραδιενεργά Υλικά
Ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσει ο επικεφαλής της διαχείρισης επείγουσας κατάστασης. Αυτός πρέπει να δώσει οδηγίες πάνω στην καλύτερη διαχείριση των καταπραϋντικών ενεργειών. Οι οδηγίες αποσκοπούν στη μείωση των συνεπειών της καταστροφής, στον περιορισμό της έκθεσης σε ακτινοβολία τόσο του κοινού όσο και του προσωπικού και των σωστικών συνεργείων, στο περιορισμό της διάδοσης της μόλυνσης, αλλά και στις ενέργειες καθαρισμού του χώρου που μολύνθηκε από ραδιενεργά υλικά. Για το σκοπό θα πρέπει να ακολουθηθούν συγκεκριμένες διαδικασίες
Διαδικασίες Υπεύθυνου Ελέγχου του Χώρου
Οι διαδικασίες εκτελούνται από τον υπεύθυνο ελέγχου στον χώρο του συμβάντος. Ο υπεύθυνος των διαδικασιών είναι κάποιος κατάλληλα εκπαιδευμένο και η υπηρεσία του εξοπλισμένη με τον απαραίτητο εξοπλισμό ανίχνευσης ακτινοβολιών. Κατάλληλοι για τη θέση αυτή θα μπορούσε να είναι κάποιος από την αστυνομία ή την πυροσβεστική, ο οποίος όμως παραχωρεί τη θέση του αργότερα σε κάποιο καταλληλότερο ο οποίος θα έχει γνώση των διαδικασιών μέτρησης και ανίχνευσης της ακτινοβολίας.
Διαδικασίες Αστυνομικής Απόκρισης
Οι διαδικασίες εκτελούνται από το αστυνομικό προσωπικό. Σκοπός είναι να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες στις διωκτικές αρχές για να είναι σε θέση να εξασκήσουν με αποτελεσματικότητα το έργο τους στην ειδική περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης που περιλαμβάνει ραδιενεργά όπλα. Πρόκειται για ένα πολύ διαφορετικό περιβάλλον από αυτό που μέχρι τώρα έχουν συνηθίσει, επειδή οι κινήσεις τους θα περιορίζονται δραματικά από το ραδιενεργό περιβάλλον. Απρόσεκτες κινήσεις εκ μέρους των θα μπορούσε να τους μετατρέψει σε θύματα της ραδιενέργειας και να βάλει σε κίνδυνο τη ζωή του υπόλοιπου παριστάμενου πληθυσμού.
Διαδικασίες Πυροσβεστικής Απόκρισης
Οι ενέργειες εκτελούνται από το πυροσβεστικό προσωπικό. Εδώ παρατίθενται τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει το προσωπικό την πυροσβεστικής υπηρεσίας για να φέρει σε πέρας το έργο της, κάτω από συνθήκες ακτινοβολιών και ραδιενεργούς μόλυνσης. Παραδοσιακά οι πυροσβέστες ανταποκρίνονται σε περιπτώσεις που έχουν εκδηλωθεί φωτιές ή αναμιγνύονται επικίνδυνα υλικά. Οι ραδιενεργές πηγές είναι από τις επικίνδυνες ουσίες που χρειάζονται ειδικής μορφής επέμβαση. Οι τεχνικές και οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν στην απόκριση περιστατικών στα οποία είτε έχουν εμφανιστεί κηλίδες, είτε περιλαμβάνονται ραδιενεργά υλικά είναι οι ίδιες με τα υπόλοιπα επικίνδυνα υλικά. Εντούτοις πρέπει να πάρουμε επιπρόσθετες προφυλάξεις όταν ανταποκρινόμαστε σε ένα ενδεχόμενο που περιλαμβάνει επιπλέον πηγές ακτινοβολίας η ραδιενεργά υλικά.
Διαδικασίες Επείγουσας Ιατρικής Απόκρισης
Οι διαδικασίες εκτελούνται από τον υπεύθυνο Ιατρικής απόκρισης και είναι χρήσιμες επίσης σε αυτόν που πρώτος θα φτάσει στον χώρο που εκδηλώθηκε η επίθεση και θα χρειαστεί να δώσει τις πρώτες βοήθειες σε τραυματισμένα άτομα. Το προσωπικό της ομάδας αντιμετώπισης επειγόντων καταστάσεων θα φτάσει σε σύντομο χρονικό διάστημα στον χώρο που εκδηλώθηκε η επίθεση. Μέχρι εκείνη τη στιγμή η αστυνομία ή το υπόλοιπο προσωπικό, το οποίο έχει κατάλληλα εκπαιδευθεί σε τεχνικές παροχής πρώτων βοηθειών θα πρέπει να δώσει τις πρώτες βοήθειες στα τραυματισμένα άτομα. Η έκθεση σε ακτινοβολία ή η μόλυνση δεν παρουσιάζει άμεσα συμπτώματα. Εάν τα θύματα από την επίθεση παρουσιάζουν έλλειψη προσανατολισμού και απώλεια συνειδήσεως, φέρουν εγκαύματα ή παρουσιάζονται εξαντλημένα, η πιθανότερη αιτία που τα προκάλεσε είναι άλλη εκτός της ακτινοβολίας και πρέπει αναζητηθεί.
Διαδικασίες Ατομικής Προστασίας
Η διαδικασίες εφαρμόζονται από οποιονδήποτε συμμετέχει στις ενέργειες απόκρισης. Σκοπός είναι να δοθούν στο προσωπικό που αντιμετωπίζει την επείγουσα κατάσταση βασικές οδηγίες πάνω στην ατομική προστασία. Με την έννοια άτομα αντιμετώπισης επείγουσας κατάστασης εννοούμε οποιοδήποτε μέλος συμμετέχει στις εργασίες απόκρισης, συμπεριλαμβανόμενου του ρυθμιστικού προσωπικού. Οι οδηγίες ατομικής προστασίας δίνονται σε τρεις περιοχές: γενικές οδηγίες, προστασία θυρεοειδή και οδηγίες επιστροφής προσωπικού.

No comments: