Thursday, January 4, 2007

Ραδιολογικος Εξοπλισμός Απαντησης

Συγκεκριμένος εξοπλισμός απαιτείται στις περιπτώσεις ραδιολογικής ανάγκης και περιλαμβάνει τα οάργανα ανίχνευσης ακτινοβολίας, τους μετρητές ελέγχου, τα χρησιμοποιούμενα δοσίμετρα και τους φορτιστές τους.


Όργανα Ανίχνευσης Ακτινοβολίας
Τα εμπορικά όργανα ανίχνευσης ακτινοβολίας μπορούν να αγοραστούν αλλά είναι ακριβά. Μια εναλλάσσομαι προσέγγιση θα ήταν να μάθει πού να βρεθεί και να χρησιμοποιηθεί ο εξοπλισμός αστικής υπεράσπισης/διαχείρισης έκτακτης ανάγκης. Στους πολύ ελαφριά εποικημένους νομούς και κοινότητες, η λειτουργία αστικής υπεράσπισης μπορεί να εκτελεσθεί από τις εθελοντικές πυροσβεστικές υπηρεσίες ή τις μικρότερες ομάδες αστικής υπεράσπισης. Κάθε διοικητική ομάδα έκτακτης ανάγκης πρέπει να έχει διάφορες ραδιολογικές μονάδες ελέγχου.

Μια γνώση για το πώς να ενεργοποιήσει τον τρέχοντα εξοπλισμό αστικής υπεράσπισης θα είναι πάντα σημαντική.

Μετρητές Ελέγχου
Οι ακτίνες γάμμα περνούν μέσα από το περίβλημα ενός μετρητή ελέγχου και μέσα από τους τοίχους μιας μεταλλικής θήκης (θάλαμο ιονισμού). Η σφραγισμένη αίθουσα ιονισμού κρατά έξω υγρασία και σκόνη και διατηρεί μια σταθερή πίεση. Μέσα σε αυτή, μερικές από τις ακτίνες γάμμα παράγουν φορτισμένα σωματίδια που μαζεύονται για να δημιουργήσουν ένα μικροσκοπικό ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτό το ρεύμα ενισχύεται από ηλεκτρονικά κυκλώματα στο μετρητή ελέγχου για να δημιουργήσουν ένα πολύ ισχυρότερο ρεύμα ικανό να κινήσει τη βελόνα.

Καθώς ο μετρητής ελέγχου κινείται προς μια θέση όπου υπάρχει αμελητέα ακτινοβολία γάμμα, η βελόνα επιστρέφει στη θέση μηδέν. Η ακτινοβολία μετριέται σε μονάδες roentgens ανά ώρα (R/hr) στο όργανο. Τα επίπεδα ακτινοβολίας από τη ραδιενεργό τέφρα σε ένα πυρηνικό ατύχημα ή μια πυρηνική έκρηξη μπορεί να είναι πολύ υψηλά. Η υψηλότερες ενδείξεις ενός μετρητή ελέγχου είναι κανονικά 500 R/hr. Ένας μετρητής ελέγχου μπορεί να έχεε ενδείξεις που κυμαίνονται από πολύ χαμηλές ως πολύ υψηλές. Ο διακόπτης επιλογής της εμβέλειας, ( παρόμοιος με μετρητή αντίστασης), αντισταθμίζει αυτό τη μεγάλο εύρος ενδείξεων. Με έναν μετρητή ελέγχου μια βελόνα στον πίνακα του οργάνου παρουσιάζει το επίπεδο της ακτινοβολίας γάμμα (εύρος έκθεσης).

Ο αριθμός στον πίνακα πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό του διακοπτη επιλογής του εύρους για να παρουσιάσει το επίπεδο της ακτινοβολίας γάμμα που υπάρχει. Παραδείγματος χάριν, εάν ένας διακόπτης επιλογέων σειράς δείχνει X10 και ο πίνακας ενδείξεων δείχνει 1,5, ο πολλαπλασιασμός του 10 με το 1,5 δει το τελικό 150 R/hr.

Δοσίμετρο
Ένα δοσίμετρο έχει το μέγεθος ενός στυλού και έχει επίσης έναν συνδετήρα για σύνδεση. Για να ελεγχτεί μια γενική περιοχή, κάποιος τοποθετεί το δοσίμετρο σε έναν τοίχο, σε μια θέση, ή σε ένα κομμάτι επίπλου. Το δοσίμετρο παρουσιάζει συνολική ακτινοβολία γάμμα που δέχθηκε. Η ανάγνωση αρχίζει από τον καιρό της επαναφόρτισης (βαθμολόγηση ή μηδενισμός) του οργάνου.

Φορτιστής Δοσίμετρων
Ένας φορτιστής δοσιμέτρων είναι απαραίτητος για να επαναρυθμίσει ένα δοσίμετρο. Λειτουργεί με την τοποθέτηση ενός ηλεκτρικού φορτίου στην βελόνα μέσα στο δοσίμετρο έτσι μπορεί να επαναρυθμιστεί σε μηδέν. Μερικές περιοχές εγκαθιστούν τώρα νεότερους φορτιστές που είναι πιο φορητοί και ευκολότεροι στη χρήση.

Κάθε διαχειριστικό κέντρο έκτακτης ανάγκης πρέπει να έχει διάφορα σύνολα οργάνων ελέγχου και εκπαιδευμένους χειριστές.

Τα καλύτερα όργανα, για οποιοδήποτε σκοπό είναι αυτά με ανιχνευτές Ιωδιούχου Νατρίου, τα οποία μπορεί να δώσουν (τα νεότερα όργανα) πληροφορίες πάνω στα ραδιονουκλίδια που αναμιγνύονται. Ευαίσθητοι ανιχνευτές Geiger-Mueller (GM) και αναλογικοί ανιχνευτές είναι πολύ χρήσιμα υποκατάστατα, αν και είναι περίπου μια τάξη μεγέθους λιγότερο ευαίσθητοι από τους ανιχνευτές σπινθηριστών για το ενεργειακό εύρος των 1 MeV. Για να βοηθήσουν τα όργανα αυτά στην έρευνα τυχόν υπολλειμμάτων στον περιβάλλοντα χώρο ή σε άλλες δύσκολες συνθήκες, θα πρέπει να έχουν κατά προτίμηση ηχητική έξοδο και ακουστικά.

No comments: