Thursday, January 4, 2007

Αρχες Ραδιολογικής Απαντησης

Εδώ περιγράφονται οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν από τον εκτιμητή ακτινοβολιών για να αποκτηθεί μια καλή εκτίμηση της κατάστασης από πλευράς ακτινοβολιών. Ανάμεσα στις ενέργειες που πρέπει να προτείνει είναι και η διατύπωση των κατάλληλων ενεργειών προστασίας εργαζομένων και πολιτών, η επίβλεψη της διαδικασίας ανάκτησης της πηγής και η διαβεβαίωση της καλής αρχικής λειτουργίας των διαδικασιών καθαρισμού.
Όταν ενεργοποιηθεί και ζητηθεί η συνεισφορά του στις διαδικασίες απόκρισης, ο εκτιμητής ακτινοβολιών αναμένεται να προχωρήσει στην εκτίμηση των κινδύνων που προέρχονται από την ακτινοβολία ή στην ανάκτηση μιας πηγής ή και στον έλεγχο της μόλυνσης από ραδιενεργά υλικά. Μπορεί να ζητηθεί από τον εκτιμητή ακτινοβολιών να προτείνει τις κατάλληλες προστατευτικές ενέργειες, όπως τα κατάλληλα βήματα ελάττωσης του κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων της ανάκτησης και της απόρριψης ραδιενεργού υλικού.
Η έκταση της αποτελεσματικής συνεισφοράς του εκτιμητή ακτινοβολιών στον υπεύθυνο διαχείρισης της επείγουσας κατάστασης, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις διαθέσιμες πληροφορίες.
Αυτή η διαδικασία δίνει τα βασικά βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν από τη στιγμή που αναφερθεί η καταστροφική κατάσταση και σύμφωνα με τα οποία ο εκτιμητής ακτινοβολιών θα μπορεί να εκτιμήσει την πραγματική κατάσταση από πλευράς ακτινοβολιών, να προτείνει τις κατάλληλες προστατευτικές ενέργειες και να κάνει τα κατάλληλα βήματα ανάκτησης της πηγής.
Είναι πολύ σημαντικό να διατηρεί κανείς ένα αρχείο δεδομένων. Ένα αρχείο ενεργειών κατά τη διάρκεια της απόκρισης, θα αποδειχθεί πολύ χρήσιμη ενέργεια. Οι ενέργειες που ακολουθούν θα πρέπει να καταγράφονται καταλλήλως και να αποθηκεύονται. Αυτές οι πληροφορίες μπορεί να χρειαστούν αργότερα για εκπαίδευση και επανεκτίμηση της ακολουθούμενης στρατηγικής και των διορθωτικών ενεργειών που θα χρειαστούν.

No comments: