Thursday, January 4, 2007

Χειρουργική Αντιμετώπιση

Τα θύματα μιας ραδιολογικής καταστροφής φέρουν βλάβες ή τραυματισμούς εξ ακτινοβολιών και θα χρειαστούν χειρουργική αντιμετώπιση σε ένα περιβάλλον ακτινοβολιών και ραδιορρύπανσης.

Τα θύματα με τραυματισμούς και βλάβες εξ ακτινοβολιών μάλλον χρειάζονται χειρουργική επέμβαση. Αν παρουσιάζεται πρόβλημα δυναμικής μόλυνσης, τα περιστατικά αυτά αντιμετωπίζονται σχετικά απλά. Οι χειρουργικοί χώροι απαιτούν συνήθως κάποιο χρονικό διάστημα προετοιμασίας πριν την επέμβαση. Κατά την διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος καταβάλλονται προσπάθειες σταθεροποίησης. των ασθενών. Εάν ο χρόνος το επιτρέπει, η συλλογή των δειγμάτων και οι προσπάθειες ραδιοαπορύπανσης μπορεί να αρχίσουν. Οι προσπάθειες απορρύπανσης εντούτοις πιθανόν να μην έχουν ολοκληρωθεί την στιγμή που καλείται χειρουργός. Περιοχές του σώματος που δεν έχουν μέχρις εκείνη την στιγμή απορρυπανθεί μπορεί να περιτυλιχτούν με επίδεσμο και κατόπιν αντιμετωπισθεί η ραδιορύπανση τους. Για εκτίμησης της κατάστασης του ασθενή, πορείας της υγείας του και προγραμματισμό των ιατρικών ενεργειών θα πρέπει ταυτόχρονα με τις διαδικασίες που εκτελούνται να πραγματοποιούνται οι διαδικασίες εκτίμησης δόσης
Μια ομάδα ασφαλούς μεταφοράς ασθενών, υπό την επίβλεψη του τμήματος Ιατρικής Φυσικής, τοποθετείται ο μολυσμένος ασθενής σε ένα καινούριο και καθαρό φορείο και κατόπιν μεταφέρεται στην χειρουργική περιοχή. Αφού ο ασθενής φτάσει στο χειρουργικό θάλαμο, ο θάλαμος αυτός μετατρέπεται σε νέα ελεγχόμενη περιοχή. Κανείς επιτρέπεται να αφήνει την περιοχή χωρίς να έχει πριν ελεγχθεί για ραδιορύπανση. Από την στιγμή που τελειώσει η χειρουργική επέμβαση οι προσπάθειες ραδιοαπορύπανσης πρέπει να ξαναρχίσουν. Ο ασθενής μπορεί να μεταφερθεί, εάν απαιτείται, σε συγκεκριμένη μονάδα περιθάλψεως.
Μερικές οι χειρουργικές διαδικασίες απαιτούν την σταθεροποίηση του τραυματισμένου θύματος. Αυτές οι διαδικασίες συχνά πραγματοποιούνται από ένα Γενικό Χειρουργό ή ένα Τραυματολόγο Χειρουργό. Σημειώνουμε με έμφαση πάλι ότι αυτές οι διαδικασίες, που στόχο έχουν να σώσουν την ζωή του ασθενή, προηγούνται των διαδικασιών ραδιοαπορύπανσης. Ο χειρουργός τραύματος θα πρέπει να παραμείνει κοντά στον ασθενή έως ότου αυτός δεν τον χρειάζεται πλέον. Εναλλακτικά ο χειρουργός τραύματος μπορεί να αφιερωθεί στην πλήρη περίθαλψη του ασθενή, όταν ο ιατρός που ευρίσκεται στο θάλαμο επείγουσας περίθαλψης πρέπει να αναχωρήσει.
Θα πρέπει να καταγράφονται όλες οι πληροφορίες, για νομική χρήση τους, στη περίπτωση ραδιολογικού ατυχήματος η έκρηξης βρόμικης βόμβας.

No comments: