Thursday, January 4, 2007

Πυρηνική Τρομοκρατία

Υπάρχει ένας αριθμός πυρηνικών τρομοκρατικών δραστηριοτήτων στις οποίες μια τρομοκρατική ομάδα μπορεί να αναμιχθεί όπως ειναι η:
  1. κλοπή ή απόκτηση ενός πυρηνικού όπλου από το οπλοστάσιο μιας πυρηνικής δύναμης και πυροδότηση του.
  2. κλοπή ή απόκτηση σχάσιμου υλικού και κατασκευή και πυροδότηση μιας πρωτόγονης πυρηνικής εκρηκτικής ύλης.
  3. επίθεση σε ένα σταθμό πυρηνικής ενέργειας με σκοπό τη διασπορά τη ραδιενέργειας σε μεγάλη απόσταση
  4. επίθεση στις δεξαμενές υψηλού επιπέδου ραδιενεργών αποβλήτων σε εργοστάσια επανεπεξεργασίας για διασπορά της ραδιενέργεια σε τους
  5. επίθεση σε μια αποθήκη πλουτώνιου για διασπορά του και
  6. επίθεση και πειρατεία κατά τη μεταφορά πυρηνικών όπλων ή πυρηνικών υλικών.
Όλοι αυτοί οι τύποι πυρηνικής τρομοκρατίας έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν σημαντικούς αριθμούς θανάτων. Λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανές σοβαρές συνέπειες μιας πυρηνικής τρομοκρατικής επίθεσης, οι φορείς χάραξης πολιτικής πρέπει να κρίνουν την πιθανότητα αυτό καποτε να συμβεί, κάτι που είναι όμως μια πολύ δύσκολη κρίση.
Από τους διάφορους τύπους πυρηνικών τρομοκρατικών επιθέσεων, οι πυρηνικοί τρομοκράτες θα προτιμούσαν πιθανώς να ενεργοποιήσουν μια πυρηνική εκρηκτική ύλη, ίσως με τη χρησιμοποίηση ενός κλεμμένου πυρηνικόύ όπλου ή, πιθανότεραα, με τη χρησιμοποίηση μιας πυρηνικής εκρηκτική ύλη που κατασκευάζεται από τους από σχάσιμο υλικό. Ο Αποκαλυπτικός συμβολισμός μιας πυρηνικής έκρηξης θα προσέλκυαν ιδιαίτερα τις θρησκευτικές και φονταμενταλιστικές τρομοκρατικές ομάδες.

Τρομοκρατική χρήση ενός πρωτόγονου πυρηνικού όπλου
Οι τρομοκράτες θα είναι ευχαριστημένοι με την απόκτηση μιας πυρηνικής εκρηκτικής συσκευής που είναι λιγότερο περίπλοκη από αυτές των πυρηνικών όπλων που απαιτούνται από το στρατό. Ενώ ένα στρατιωτικό πυρηνικόό όπλο παρουσιάζει προβλέψιμηη εκρηκτική απόδοση και υψηλή αξιοπιστία, οι περισσότεροι τρομοκράτες θα ικανοποιούνταν με μια σχετικά πρωτόγονη πυρηνική εκρηκτική ύλη. Ο τρομοκράτης θα μπορούσε να δημιουργήσει πυρηνική εκρηκτική ύλη από το ιδιαίτερα ενισχυμένο ουράνιο ή πλουτώνιο. Η απλούστερη πυρηνική εκρηκτική ύλη χρησιμοποιεί τη "τεχνική πυροβόλου" στην οποία μια μάζα του εμπλουτισμένου ουράνιου μικρότερης κρίσιμης μάζας πυροδοτείται, σχηματίζοντας μια άλλη λιγότερο κρίσιμη μάζα ουράνιου. Το ποσό των δύο μαζών είναι μεγαλύτερο από τον κρίσιμο. Η τεχνική πυροβόλου δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει μια εξαιρετικά κρίσιμη μάζα πλουτώνιου σε μια πυρηνική εκρηκτική συσκευή μια τεχνική αποκαλούμενη κατάρρευση πρέπει να χρησιμοποιηθεί. Η τεχνική κατάρρευσης μπορεί, εντούτοις, να χρησιμοποιηθεί για να συγκεντρώσει μια εξαιρετικά κρίσιμη μάζα του ιδιαίτερα εμπλουτισμένου ουράνιου. Σε μια πυρηνική εκρηκτική ύλη που χρησιμοποιεί τεχνική κατάρρευσης (implosion), μια σφαίρα πλουτώνιου ή ισχυρώς εμπλουτισμένου ουράνιου περιβάλλεται από συμβατικές ισχυρές εκρηκτικές ύλες. Όταν εκρήγνηται, η υψηλή εκρηκτική ύλη συμπιέζει ομοιόμορφα τη σφαίρα του σχάσιμου υλικού. Η συμπίεση μειώνει τον όγκο της σφαίρας του σχάσιμου υλικού στον πυρήνα και αυξάνει την πυκνότητά της. Η κρίσιμη μάζα είναι αντιστρόφως ανάλογη προς το τετράγωνο της πυκνότητας. Η αρχική μικρότερης κρίσιμης μάζα του εύσχιστου υλικού, μετά από τη συμπίεση, θα γίνει εξαιρετικά κρίσιμη, και μια αλυσιδωτή αντίδραση διάσπασης και μια πυρηνική έκρηξη θα πραγματοποιηθεί.
Δύο ή τρεις άνθρωποι με τις κατάλληλες δεξιότητες θα μπορούσαν να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν μια ακατέργαστη πυρηνική εκρηκτική ύλη. Το μέγεθος της πυρηνικής έκρηξης από μια τέτοια ακατέργαστη πυρηνική συσκευή είναι αδύνατο να προβλεφθεί. Αλλά ακόμα κι αν ήταν ισοδύναμο με την έκρηξη μερικών δεκάδων τόνων TNT θα κατάστρεφε εντελώς το κέντρο μιας μεγάλης πόλης. Μια τέτοια συσκευή, εντούτοις, θα είχε με μεγαλη πιθανότητα εκρηκτική δύναμη τουλάχιστον εκατό τόνων TNT. Ακόμη και ισοδύναμα χίλιοι τόνοι ή περισσότερο είναι δυνατό να επιτευχθει αλλά ειναι απίθανο.
Η κατασκευή μιας πρωτόγονης πυρηνικής εκρηκτικής ύλης που χρησιμοποιείο πλουτώνιο ή ιδιαίτερα-εμπλουτισμένο ουράνιο δεν θα απαιτούσε μεγαλύτερη ικανότητα από αυτή που απαιτείται για την παραγωγή και τη χρήση του νευρολογικού παράγοντα που χρησιμοποιήθηκε στον υπόγειο του Τόκιο.

No comments: