Thursday, January 4, 2007

Ιατρική Προετοιμασία

*Η αποτελεσματική ιατρική απόκριση είναι μια βασική παράμετρος επιτυχίας στις ενέργειες αντιμετώπισης των συνεπειών μιας καταστροφικής κατάστασης.

Γενικά η ιατρική απόκριση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να παρουσιάσει πολλές προκλήσεις λόγω της πολυπλοκότητας της κατάστασης, που θα απαιτεί συνήθως τη χρησιμοποίηση ιδιαίτερα εξειδικευμένου προσωπικού και την παρουσία οργανωμένων μονάδων επέμβασης. Αναζητείται λοιπόν ένα κατάλληλο σχέδιο.
Οι εργαζόμενοι στα Τμήματα Επειγόντων θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το πιθανότερο είναι να υπάρχουν και για τους ίδιους συνέπειες στην υγεία τους, πιθανόν μεγαλύτερες από αυτές του κοινού. Αναλόγως της κλίμακας του γεγονότος τόσο οι εργαζόμενοι όσο και το κοινό μπορεί να εκτεθούν σε ακτινοβολία από:
Αθωράκιστες πηγές
Ραδιονουκλίδια που εναποτίθενται στο έδαφος ή σε άλλες επιφάνειες
Ραδιονουκλίδια που μολύνουν το σώμα, τα ρούχα και τα προσωπικά είδη
Εισπνοή ή κατάποση υλικών, σαν αποτέλεσμα άμεσης ατμοσφαιρικής ή περιβαλλοντολογικής μόλυνσης ή μόλυνσης από ραδιενεργό υλικό που ευρίσκεται στη τροφή η στο νερό.
Η ιατρική προετοιμασία αρχίζει με την κατανόηση της θέσης και του τύπου της ακτινοβολίας και των ραδιενεργών υλικών που χρησιμοποιούνται. Αυτές οι πληροφορίες θα πρέπει να αναφέρονται τουλάχιστον:
στη θέση που η ακτινοβολία ή το ραδιενεργό υλικό χρησιμοποιείται.
στους τύπους και στην ενεργότητα (ένταση δράσης) των ραδιενεργών ουσιών.
στους τύπους συσκευών που παράγουν ακτινοβολία.
στις πληροφορίες που αφορούν την μεταφορά ραδιενεργού υλικού μέσα από αντίστοιχες περιοχές.
στο φάσμα των πιθανών ενεργειών.
στην εκτίμηση του αριθμού των ατόμων που δυναμικά επηρεάζονται σε ένα σοβαρό γεγονός.

No comments: