Thursday, January 4, 2007

Ασθενοφόρα

Η κατάλληλη προετοιμασία των ασθενοφόρων που θα καταφτάσουν στο χώρο της καταστροφής για να παραλάβουν τα θύματα είναι βασικός παράγοντας στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών.
Σε μια καταστροφική ραδιολογική κατάσταση, τα θύματα χρειάζονται επιτόπια περίθαλψη, κύριο χαρακτηριστικό των οποίων είναι τα εγκαύματα εξ ακτινοβολιών και η ραδιορρύπανση. Ένα ποσοστό των θυμάτων μεταφέρεται σε ειδικευμένες νοσοκομειακές μονάδες για ειδική περίθαλψη. Οι μονάδες επειγόντων των νοσοκομείων, πρέπει να είναι κατάλληλα εξοπλισμένες για την υποδοχή και περίθαλψη τέτοιων περιστατικών.
Για τη μεταφορά τους απαιτούνται νοσοκομειακά οχήματα κατάλληλα εξοπλισμένα. Οι Υπηρεσίες Ασθενοφόρων (ΕΚΑΒ) έχουν την ευθύνη για τον επιτόπιο συντονισμό των διαδικασιών επιλογής, παραλαβής και αποστολής των θυμάτων στα νοσοκομεία. Σπουδαία παράμετρος για την επιτυχή έκβαση της επείγουσας κατάστασης είναι η παροχή ιατροφαρμακευτικών εφοδίων στο προσωπικό επέμβασης, που φτάνει στο χώρο της καταστροφής, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην προμήθεια ειδικού ραδιολογικού εξοπλισμού. Τη γενική ευθύνη της επίβλεψης των διαδικασιών επί σκηνής θα πρέπει να έχει κάποιος σχετικός με τις ενέργειες, υπεύθυνος της μονάδας ασθενοφόρων (ΕΚΑΒ). Εάν είναι απαραίτητο, αυτός ο υπεύθυνος της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων να επιδιώκει τη συμμετοχή του εκτιμητή ακτινοβολιών και του υπεύθυνου ιατρικής επέμβασης στις διαδικασίες διαχείρισης των ραδιολογικών θυμάτων.
Ο υπεύθυνος της μονάδας Ασθενοφόρων από κοινού με τον υπεύθυνο της ομάδας ιατρικής επέμβασης, οργανώνει τις επί τόπου προσπάθειες στήριξης της ζωής των θυμάτων μολυσμένων με ραδιενέργεια. Θα πρέπει να δίνεται έμφαση στην προτεραιότητα απελευθέρωσης των παγιδευμένων θυμάτων και στη ραδιοαπορρύπανση του κοινού, ενέργειες που πρέπει να γίνουν από κοινού με την υπηρεσία πυρόσβεσης υπό την επίβλεψη του εκτιμητή ακτινοβολιών. Θα πρέπει να είναι επίσης υπεύθυνος για την τήρηση της προτεραιότητας αποστολής των θυμάτων στα νοσοκομεία μέσω των ασθενοφόρων.
Η Υπηρεσία Ασθενοφόρων θα πρέπει να επιδιώκει, για αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των θυμάτων, συνεργασία και υποστήριξη εθελοντικών και μη κυβερνητικών ομάδων και οργανισμών.

No comments: