Thursday, January 4, 2007

Νοσοκομειακή Ετοιμότητα

*Προετοιμασία για ραδιενεργό τρομοκρατία σημαίνει εκ των προτέρων σχεδίαση ώστε οι εμπλεκόμενοι αρμόδιοι φορείς να ενεργήσουν κατάλληλα. Σε περίπτωση τρομοκρατικής καταστροφής οι Νοσοκομειακές Αρχές θα απαιτηθεί να προχωρήσουν στη εκτέλεση των παρακάτω "10 Βασικών Σημείων":
Πληροφόρηση του προσωπικού που θα περιθάλψει ένα περιστατικό που συνδυάζει έκθεση σε ακτινοβολία με φυσικό τραυματισμό, πράγμα που σημαίνει ότι οι αρχικές ενέργειες θα πρέπει να στραφούν στην αντιμετώπιση των τραυματισμών και στη σταθεροποίηση του ασθενή.
Το Νοσοκομείο θα πρέπει να είναι έτοιμο ναδιαχειριστεί μεγάλο αριθμό φοβισμένων και ανησυχούντων ατόμων οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν κατάρρευση του συστήματος αντιμετώπισης.
Το Νοσοκομείο θα πρέπει να έχει ένα σχέδιο διάκρισης μεταξύ ασθενών που χρειάζονται νοσοκομειακή βοήθεια και εκείνων που είναι σε θέση να πάνε μόνοι τους σε Μονάδες Εξωτερικής Περίθαλψης.
Το Νοσοκομείο θα πρέπει να γνωρίζει τον τρόπο δημιουργίας μιας περιοχής στην οποία θα αντιμετωπίζονται τα θύματα της ακτινοβολίας, με πιθανότερο Τμήμα τη Μονάδα Αντιμετώπισης Επειγόντων Περιστατικών.
Το Νοσοκομείο θα πρέπει να γνωρίζει ότι ένας καλός τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος της ραδιορύπανσης, ενός μολυσμένου ατόμου είναι όμοιος με τον τρόπο αντιμετώπισης περιπτώσεων μολυσμένων ατόμων από ακατέργαστα λύματα.
Το Νοσοκομείο θα πρέπει να γνωρίζει το τρόπο αποφυγής της ραδιορύπανσης επιτυγχάνεται με τη χρησιμοποίηση φορείων τα οποία έχουν διπλές στρώσεις χαρτιών και φύλλων για τη μεταφορά των μολυσμένων ασθενών από το ασθενοφόρο προς την μονάδα Επειγόντων.
Πρέπει το προσωπικό να γνωρίζει πώς να αναγνωρίζει και να χειρίζεται έναν ασθενή που έχει εκτεθεί σε σημαντικά επίπεδα ακτινοβολίας.
Πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίζει τα ακτινολογικά ευρήματα, ασθένειες ή τραυματισμούς που προκαλούνται από χρήση βιολογικών ή χημικών παραγόντων.
Πρέπει να γνωρίζει με ποιες ομάδες συλλόγους ή οργανώσεις θα πρέπει να έλθει σε επαφή σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και πώς να το πετύχει.
Το Νοσοκομείο θα πρέπει να έχει ένα σχέδιο αξιολόγησης και παροχής συμβουλών σε ασθενείς που εκτίθενται στην ακτινοβολία σε χώρο εκτός του Νοσοκομείου.

No comments: