Monday, January 5, 2009

EADRCC (NATO)

από Disaster Press
To Ευρωατλαντικό Κέντρο Συντονισμού και Απάντησης Καταστροφών (EADRCC) είναι μια σε συνεχή λειτουργία υπηρεσία, υπεύθυνη για το συντονισμό των προσπαθειών ανακούφισης των πληγέντων πληθυσμών ανάμεσα στις χώρες μέλη του NATO και όχι μόνο. (φωτο από NATO)
Η σπουδαιότερη λειτουργία του EADRCC είναι να συντονίζει την απάντηση NATOικων απστολών τόσο σε φυσικές όσο και σε ανθρώπινα προκαλούμενες καταστροφές. Το Κέντρο έχει βοηθήσει παρα πολύ σε ενέργειες διαχείρισης των συνεπειών μιας καταστροφής όπως σε πυρκαγιές, πλημμύρες , σεισμούς κα. Ο τυφώνας Katrina στις ΗΠΑ και οι σεισμοί του Οκτωβρίου 2005 στο Πακιστάν ήταν ανάμεσα στις πολλές περιπτώσεις στις οποίες βοήθησε αποφασιστικά το EADRCC. Από την 11 Σεπτεμβρίου του 2001, έχει ζητηθεί από το κέντρο να ασχολείται με περιπτώσεις αντιμετώπισης των συνεπειών μιας τρομοκρατικής επίθεσης.
Το κέντρο είναι μέρος του International Staff’s Operations Division που εδρεύει μέσα στο αρχηγείο NATO στις Βρυξέλλες, Βέλγιο και είναι επανδρωμένο με πέντε απεσταλμένους στο ΝΑΤΟ και επίσης από τρία μέλη του NATO’s International Staff. Για να διασφαλιστεί η στενή συνεργασία με το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών που συντονίζει της ανθρωπιστικές υποθέσεις Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (UN-OCHA), ευρίσκεται μέσα στο Κέντρο και ένας μόνιμος σύνδεσμος με το γραφείο του UN.

Κατά τη διάρκεια μιας πραγματικής καταστροφής, στο προσωπικό του Κέντρου μπορεί να προστίθεται προσωπικό από αποστολές EAPC, και διεθνές πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό. Επιπλέον το Κέντρο συνεργάζεται με ειδικούς οι οποίοι μπουν να συμβουλεύσουν σε διάφορα θέματα το Κέντρο. Το EADRCC είναι έτοιμο καθ' όλη τη διάρκεια του έτους και σε 24ωρη βάση να δώσει τη βοήθεια του σε περιπτώσεις πολιτικών έκτακτων αναγκών σε περιπτώσεις δηλαδή που μια καταστροφή έχει πλήξει κάποια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ.
http://nrdisaster.blogspot.com/2008/08/eadrcc.html

No comments: